Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Культура
23/07/2010 13:11

Шелтори землі обітованої

«Протидія насильству щодо жінок і дітей» – під такою назвою нещодавно пройшов у Ізраїлі щорічний міжнародний тренінг, безпосереднім учасником якого була й Україна. Нашу державу на ньому представляла перший заступник начальника Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ кандидат юридичних наук, майор міліції Ірина Басиста.

Ігор ГОЛИНСЬКИЙ,
Івано-Франківська обл.

У тренінгу взяли участь 26 представників із 20 країн, переважно з Африки та Латинської Америки, а також громадяни східно-азійських держав: представники поліції, прокуратури, громадських організацій та члени ізраїльського уряду. В програмі заходу читалися лекції та демонструвалися презентації – кожен мав можливість ознайомити учасників із законодавством своєї країни в цьому аспекті.
Окрім того, учасники заходу щодня мали можливість побувати в так званих шелторах – притулках для жертв насильства в сім’ї, яких в Ізраїлі, до речі, понад десять. Переважна більшість їхніх «мешканців» – жінки та діти. Шелтори поділені за релігійним принципом: для єврейських жінок, мусульманок та вихідців із європейських країн. У них також утримують і представників ортодоксальних течій – хасидів та постраждалих із заможних родин. Звісно, таке явище, як насильство, властиве для сімей різних національностей та суспільних прошарків, але найбільше від нього страждають вихідці з країн колишнього Радянського Союзу.
Як розповіла Ірина Басиста, ізраїльський уряд приділяє проблемі насильства в родинах надзвичайно велику увагу. Всі притулки фінансуються державою. Постраждалі проходять реабілітацію терміном до року. З ними щодня працюють психологи. Варто наголосити, що там проводиться дійсно серйозна робота не лише з жертвами домашніх катів, а й безпосередньо з насильниками. Згідно із законодавством, останніх протягом шести місяців примусово утримують у спеціальній установі. Крім того, на них накладають великий штраф. Також із ними постійно працюють психологи й соціальні працівники, котрі намагаються прищепити догми нормального співіснування в сім’ї. Тобто застосовується не лише ефект покарання, а й перевиховання. Такі заклади входять до складу системи виправних установ і також фінансуються за рахунок державного бюджету.
«У нашому законодавстві існує таке поняття, як направлення на корекційну програму, але є наявні проблеми щодо механізмів її реалізації, – роз’яснює Ірина Басиста. – Хоча сподіваємося, що цього року ситуація покращиться, оскільки Міністерство внутрішніх справ спільно з Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту знайшли для цього кошти та підготували фахівців».
Після завершення тренінгу його учасникам вручили дипломи міжнародного зразка, на офіційне вручення яких запросили послів усіх країн-учасниць згаданого заходу, а також міністра закордонних справ Ізраїлю.
Додому учасниця тренінгу від України повернулася не з порожніми руками – Ірина Басиста привезла з десяток навчальних фільмів та посібники. Отримані матеріали планує використовувати під час викладання спеціального курсу в Прикарпатському юридичному інституті. Там, до речі, найближчим часом планується провести дводенний тренінг для практичних працівників підрозділів громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, а також кримінальної міліції у справах дітей для набуття ними навичок спеціальних аспектів щодо виявлення та роботи з постраждалими від торгівлі людьми.

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті