П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Офіційно
20/03/2015 14:33

Арсен Аваков: «Не «кришувати» і репресувати, а служити і захищати»

-Чим нині займається МВС? Війною, терористичними атаками, безпекою на вулицях – тим, що поставив перед нами час. Але я хочу сьогодні говорити не про війну, тому що війна закінчиться, і ми вийдемо з гідністю з цього випробування. І вона закінчиться тим швидше, чим швидше ми будемо, зокрема й у МВС, вирішувати головне завдання. Головним є те, чого чекають люди від МВС, чого чекають люди від міліції – нормальної системи відносин між простою людиною і тією ж міліцією, тим же МРЕВ, тим же ДАІ.

І тут є проблема. У нас міліція була «заточена» не під сервіс, не під людину. Міліція займалася дещо іншим. Це був репресивний апарат і це був апарат «кришування» різних корупційних схем.

 Тому у важкий час змін, у перехідний період ми маємо ситуацію, коли ми «латаємо» колишню систему, коли ми ставимо «латки», наздоганяємо якихось негідників, намагаємося щось змінити нашвидку. Але це не працює. Не виходить. Прогнила система, як ти її не тримай, дає постійно тріщини, і вилазять негідники, хами на вулиці, корупціонери.

Отже, вирішувати цю проблему потрібно не так. Уряд ухвалив рішення. Ми заявили вже про докорінну реформу МВС. Не латати, а створити нову систему, головна ідея якої – не «кришувати» й репресувати, а служити й захищати. Уряд ухвалив стратегію дій. Ми розуміємо, як діяти покроково.

Парламент почав ухвалювати відповідні законопроекти, що їх передав Уряд. Перші з них по­в’язані з ліквідацією низки міліцейських підрозділів, які займались і «кришуванням», і репресіями та мали надлишкові функції. Наразі ліквідовані УБОЗ, транспортна міліція, ветеринарна міліція та інші служби. Ми говоримо про те, що міліція скорочена на 20 тисяч. І впродовж року буде скорочена ще на стільки ж.

Ми переходимо з кількості на якість і говоримо про те, що справжній служитель закону повинен бути добре мотивований, гарно заробляти, відмовитися від поборів, бути новою людиною – людиною, якій ви зможете довіряти. І тут це не слова й не прожекти. Я буду надалі говорити тільки про конкретні дії, про конкретні кроки, які вже зроблені.

У межах реформи і створення національної поліції, проект закону про яку готовий і буде внесений до Парламенту Урядом упродовж найближчих двох-трьох тижнів, ми говоримо про перші кроки, що змінюють ситуацію на вулицях – там, де люди найбільше стикаються з міліцією: ДАІ, МРЕВ, реєстраційні служби. Ми ухвалили рішення про ліквідацію служб ДАІ в тому форматі, в якому вони існували. Стартувала реформа з Києва. Створюється патрульна поліція столиці, яка поглине функції старого, що вже віджив своє, інструменту ДАІ та патрульних служб.

У січні ми почали цю процедуру. До нас надійшло 33 тис. заяв. Українці вірять в цю службу. З 33 тисяч – 70 % людей з вищою освітою. Вони вже пройшли чотири ступені відбору, тестів. Днями стартує інтенсивний курс підготовки. Влітку Київ побачить нову патрульну службу, нову патрульну поліцію. У квітні розпочнеться та ж процедура в Одесі, влітку – у Харкові, Дніпропетровську та Львові.

Це не прожект, це конкретні кроки, тому що під прожекти Захід грошей не виділяє.

Завтра за дорученням Уряду я публічно підпишу від імені Уряду України з Урядом США договір про інвестування в наші реформи Урядом США 26,9 млн доларів. Ми говоримо про реформу МВС, ми говоримо про реформу в сфері антикорупційної діяльності. На Антикорупційне бюро – близько 10 млн, решта грошей буде спрямована на проекти патрульної поліції і реформи МВС. Це конкретна оцінка міжнародних експертів, міжнародних урядів того, як ми рухаємося.

Невдовзі ви побачите ще низку реформ, які вже підготовлені, і відповідне рішення щодо них ухвалене. Буде змінена система сервісів МВС.

Існує такий «ненав’язливий» сервіс, як МРЕВ, де кожен з вас, напевно, хоча б раз у житті зазнавав знущань, коли доводилося оформляти відповідні документи й отримувати довідки. До літа ми отримаємо нову систему сервісу МВС, об’єднану, де ми зможемо в одному місці, за європейськими стандартами, за цивілізованими правилами, з мінімальним тиском на громадянські права людини оформити всі документи, пов’язані з автомобілем, починаючи від прав, технічних паспортів і завершуючи всілякими довідками, які видає міліція, дозволом на зброю тощо. Це ще один інструмент.

Протягом цього місяця роз­поч­неться спеціальна програма з переатестації й нового позиціонування нових поліцейських, дільничних.

Таким чином, ми припускаємо, що до кінця року в межах тієї програми, яка затверджена Урядом, у межах того фінансування, яке завдяки Мінфіну ми одержали на цю реформу, ми зможемо отримати в найбільших містах країни нову патрульну поліцію; по всій країні буде новий інститут дільничних поліцейських; по всій країні діятиме новий закон про національну поліцію; зміниться система функціонування МРЕВ і всього іншого. І най­го­лов­ніше – зміниться філософія.

І я тут дуже розраховую на підтримку країни. Жоден поліцейський, жоден службовець нічого не зробить, якщо не буде мати підтримку суспільства. Нам буде важко перші місяці, у нас буде перехідний період, у нас занадто багато нових людей прийде в нову українську поліцію. Стара система буде опиратися, і мені тут потрібна підтримка всього суспільства, кожного з вас. І я прошу вас про цю підтримку, тому що в нас нині дуже важкий час, нам дуже непросто.

Але так буде не завжди. Ми сьогодні терпимо й дещо робимо для того, щоб ситуація змінилася. Так і буде. Дякую.

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті