Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
05/11/2012 19:50

Ми стали вільними в жовтні 44-го

Минулими вихідними Україна відзначала День визволення від нацистських загарбників. Наша земля просякнута кров’ю мільйонів загиблих у бійні Великої Вітчизняної війни. Упродовж 40 місяців українські терени знемагали під чужоземним ярмом, допоки в жовтні 1944-го орду поневолювачів остаточно не прогнала наша армія, наш народ. Ціна Перемоги виявилася надвеликою – дев’ять мільйонів убитих, закатованих, спалених і закопаних живцем земляків. Ще 2,3 мільйона українців гнули спини у трудовому рабстві Третього рейху. Зрозуміло, що такого не забути вовіки.

Саме ця подія, цей радісний і водночас гіркий спомин, надихає сучасників на пере­осмислення та вивчення історії без ідеологічних штампів чи навіювань. Ми зобов’язані шанувати подвиг солдата, співпереживати біль від мільйонних втрат нашого люду й не дати забути, тим паче спотворити, здобутки й уроки тієї Великої війни. Напевне, українська влада якраз і керувалася такими міркуваннями, коли 2009-го запровадила всенародне святкування визволення України від фашистських загарбників як вшанування героїзму і жертовності народу.

Цього року країна вчетверте відзначала це вже узвичаєне свято. У державі не було жодного міста чи селища, де б до па­м’ят­ника воїнам-визволи­телям не поклали живих квітів, де б не провели зустрічей із ветеранами і не сказали на їхню адресу теплого слова глибокої вдячності.

Звісно, головні урочистості відбувалися в столиці. Зокрема, у День визволення України від фашистських загарбників Президент України Віктор Янукович ушанував пам’ять загиблих, поклавши квіти до могили Невідомого солдата в парку Вічної Слави та до пам’ятника тричі Герою Радянського Союзу Іванові Кожедубу. У церемонії взяли участь як ветерани Великої Вітчизняної війни, так і практично весь владний істеблішмент. У своєму привітальному зверненні до співвітчизників глава держави уславив звитяжців, які врятували Україну від жахів нацизму, закликавши доземно вклонитись усім, хто мужньо здолав усі випробування, вистояв і відродив рідний край. Традиційно захід завершився хвилиною мовчання, виконанням військовим оркестром Державного Гімну України та салютуванням Почесної варти.

А тим часом у різних куточках країни звучали такі ж вітання й тривали різноманітні заходи, приурочені до свята. Зокрема, у Краснодоні на Луганщині впродовж тижня, що передував цьому дневі, у навчальних та культурних закладах міста проходив цикл тематичних заходів. У Черкасах відбулася церемонія покладання квітів і вшанування пам’яті звитяжців на Пагорбі Слави, урочистий мітинг на Соборній площі, а по його завершенні – кіноконцерт. Меморіал Солдатської слави в Полтаві цього дня ряснів від квітів та велелюдних зібрань, попри похмуру погоду. Місто Лева, не зважаючи на негоду, також провело урочистості на території меморіального комплексу за участю місцевої влади та громади.

Та найоригінальнішою й найбільш обговорюваною акцією, присвяченою річниці визволення України від гітлерівської окупації, стали парад та вистав­ка-презентація військової техніки, що тривала кілька діб у центрі Києва. Головним співорганізатором дійства виступила Молодіжна громадська організація «Київський клуб „Червона Зірка”», а перші, так би мовити, експонати, з’явилися на столичному майдані Незалежності ще ввечері 26 жовтня. Більша частина з 20 виставлених зразків озброєння Червоної армії належить згаданій громадській організації. Вражало розмаїття представлених раритетів: автівки, кулемети, гармати, бронетранспортери й танк. Відвідувачі могли помилуватися двома штабними ГАЗ-67Б, знаменитою «полуторкою» ГАЗ-АА, тритонками ЗІС-5, а також плодами «дружби» з американцями, отриманими за ленд-лізом: пов­нопривідним Dodge WC52 (його ще називали «Додж три чверті»), які продемонстрував харківський клуб ретроавтівок «Самохід». Були тут і два броньовики БА-64 та легендарний Т-34. Заїхала на майдан і техніка повоєнної доби – фургон-радіо­станція ГАЗ-63АЕ і БТР-80.

Звісно, найбільший інтерес зібрання викликало в молоді та дітей, адже побачити й доторкнутися до предметів воєнної історії, як і почути розповіді про фронтове минуле учасників найжахливішої з воєн, їм вдається нечасто. Святкового настрою атмосфері, яка панувала на місці імпровізованого музею, додавали мелодії й пісні тих часів, коли радянський народ відвойовував мир і свободу всьому світу, а ще – чимала порція такої доречної в холодну пору гарячої солдатської каші.

Для читачів зауважимо: упродовж 1 – 4 листопада мототрек «Пирогів» приймає ІХ Міжнародний воєнно-історичний фестиваль «Даєш Київ!», присвячений 69-річчю визволення столиці від німецьких загарбників. Захід організовує «Червона Зірка» спільно із кіностудією ім. О. Довженка. Очікується прибуття понад 800 учасників із багатьох країн світу.

 

Геннадій КАРПЮК,

«Моменти».

Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті