П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
28/08/2011 20:43

Лицарі «блакитних шоломів»

    Упродовж останніх 17 років майже 2,5 тис. віт­чизняних правоохоронців побували в численних миротворчих місіях. Протягом цього періоду українське МВС втратило одного бійця й не отримало жодного нарікання від представників ООН, ЄС та ОБСЄ на службу наших міліціонерів за кордоном.

Дебют виявився напрочуд вдалим
    Ще 1994-го представники Секретаріату ООН запропонували тодішнім керманичам української держави взяти участь у врегулюванні збройного конфлікту та встановленні миру на території колишньої Республіки Югославії. Ділову пропозицію вітчизняні можновладці сприйняли оптимістично. Того ж року за прискореною програмою стали готувати кадри для першої миротворчої місії. Майбутні захисники миру пройшли серйозні тестування й підготовчі збори. Тоді до процесу вишколу миротворців чи не найбільше долучилися представники спеціального відділу апарату кадрового забезпечення МВС. Невдовзі оперативно сформований загін «блакитних шоломів» із числа міліціонерів у складі 10 чоловік рушив до охопленої війною Югославії.  

        

 
    Починаючи з 1997-го і до 2005 року включно вітчизняні вартові правопорядку щорічно відбували в ту чи іншу «гарячу точку» на мапі світу. Зокрема, наші міліціонери набиралися бойового досвіду в Анголі, Косові, Конго, Ліберії, Македонії, Судані й Кот-д’Івуарі (колишня Республіка Берег Слонової кістки). Їм довелося виконувати завдання з підтримання миру й охорони правопорядку в Східному Тиморі й Боснії та Герцеговині. Цього року українці також з’яви­лися в місії ЄС у Киргизстані.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Нині загалом 73 посланці України працюють спостерігачами міжнародної поліції ООН, ЄС та ОБСЄ в 11 країнах. Та чи не найбільшу славу миротворчої держави на світовій арені наші співвітчизники здобули 2000-го. Саме тоді на знак визнання високого професіоналізму українцям запропонували направити спеціальні миротворчі підрозділи до автономного краю Косова.

    Найкращі кінологи-миротворці – українські
   Днями миротворчі сили НАТО взяли під охорону кордон між Сербією і Косовом. Саме тут, як повідомлялося в українських та світових ЗМІ, загострилася обстановка по тому, як уряд Косова направив у прикордонний анклав, населений сербами, поліцію. Тож регіоном знову, як і десять літ тому, прокотилися заворушення із пострілами й вибухами саморобних бомб.
    Хай там як, але напруга в Косові – частково визнаній державі – почасти загострюється не лише через ухвалення таких політичних рішень. Як відомо, у цій країні давно процвітає нелегальний бізнес – зловмисники намагаються на широку ногу організувати торгівлю наркотиками та зброєю. Тому керівництво місії ООН неодноразово користалося послугами українського Кінологічного миротворчого підрозділу (SPU K-9), який направили в цей неспокійний край 11 літ тому, і котрий довів свою надзвичайно ефективну боєздатність. До речі, він був і досі є єдиним у світі подібним право­охоронним формуванням.
    – Ми виконували завдання з підтримання громадського порядку, – ділиться враженнями миро­творець із міста Черкас Максим Козак, який служив у К-9. – Нас нерідко долучали до втихомирення натовпів під час масових безладів. А ще наші хлопці ефективно викривали контрабандистів і забезпечували стабільну роботу місцевого аеропорту – перевіряли багаж на вміст у ньому наркотичних та вибухових речовин.
    На думку правоохоронця Козака, службові пси в проведенні таких операцій просто незамінні. Миротворець також зазначає, що кожен собака в Косові мав особливу спеціалізацію: одних кудлатих помічників «блакитні шоломи» залучали до патрульно-пошукової роботи, інших використовували для штурму того чи іншого об’єк­та, виявлення наркотиків, вибухівки чи зброї. І навіть після того, як в албанських поліцейських з’явилися власні добре навчені службові пси, керівництво місії постійно дослухалося до порад якраз українських фахівців. Представники Об’єднаних націй були переконані: попри присутність у регіоні різних підрозділів із підтримання миру, лише українці були спроможні розібратися з тим безладом.
    – Протягом перебування тимчасової місії ООН в охопленому кривавим протистоянням краї, сталося багато випадків, коли наші кінологи виявляли на тому чи іншому об’єкті щось заборонене – не дай Боже, таку «знахідку» проґавити, – розповідає інший миротворець і один із найдосвідченіших прикарпатських міліцейських кінологів Руслан Третяк. – Довіра до українського контингенту тут цінувалася чи не найвище. Але будь-яка місія має завершуватися – три роки тому ухвалили рішення вивести Кінологічний миротворчий підрозділ із Косова.

    Із найцікавішого про кузню миротворців
   2003-го експерти, залучені до підготовки миротворців МВС, дійшли висновку, що основні організаційні заходи з відбору, підготовки, оснащення, фінансування й відправки оберегів миру в різні правоохоронні проекти ООН, ЄС та ОБСЄ краще проводити на базі спеціального підрозділу. Його представники мали б перебрати на себе й клопоти із виплати грошового забезпечення українським міліціонерам – учасникам згаданих проектів, присвоєння їм спеціальних звань тощо. Тож незабаром виконання цих функцій повністю поклали на Спеціальний миротворчий центр Національної академії внутрішніх справ. Принагідно зазначу, що всі надзвичайно важливі завдання там виконують на «відмінно» всього 10 працівників. Яскравим доказом цього може слугувати, приміром, травневе тестування кандидатів у миротворці цього року. Із 65 відібраних правоохоронців у майже всіх обласних главках й управліннях та Внутрішніх військах МВС іспити з іноземної мови (переважно англійської), професійного керування повнопривідним авто й вогневої підготовки успішно склали, уявіть собі, 63 чоловіки. За останні роки такий результат ретельного відбору й підготовки миротворців є одним із найкращих.


    – Справді, це майже стовідсотковий ККД проведеної нами роботи, – скромно зізнається начальник Спеціального миротворчого центру НАВС підполковник міліції Руслан Воробйов. – Після внутрішнього тестування на майбутніх учасників місій миру очікував не менш серйозний іспит. Його влаштовував канадець, представник Секретаріату ООН і за сумісництвом миротворець із великим досвідом Марк Бірс. Він був приємно вражений вишколом українських колег. Не менше канадець дивувався й матері­ально-тех­нічній базі НАВС і Спеціального миротворчого центру.
    – Такого в Канаді й близько немає, – говорить він. – А у вас за останнім словом техніки збудовано мультимедійні тири для тренувань із пістолетної стрільби. А ще зводять ультрасучасний функціональний тир для стрільби з автоматичної зброї…
    Завдяки зусиллям начальників кафедри автомобільної підготовки полковника Олександра Супруненка, начальника кафедри спеціальної підготовки підполковника Володимира Паламарчука, інших офіцерів і службовців, у НАВС робиться все можливе для повноцінного навчання миротворців і курсантів. На факультеті початкової та спеціальної підготовки навчального закладу, що неподалік Києва в селі Віті Поштовій, збудовано сучасний стадіон і майданчик для фізичних занять. А про функціональність й універсальність альма-матер українських правоохоронців говорить хоча б той факт, що тут днями завершилися курси англійської мови для міліціонерів, яких залучатимуть до забезпечення належного проведення Євро-2012. Всі наявні у виші тири готові прийняти значну частину вітчизняних міліціонерів, щоб підвищити їхні навички із управної стрільби. Цікаво, що стріляють тут вартові правопорядку винятково зі зброї вітчизняного виробника – казенного підприємства «Форт», і тільки бойовими набоями. Причому тренінг проводять в таких ситуативних комбінаціях, які можуть статися в реальній бойовій обстановці...
Іван КУЛЕХА, м. Київ.

Фото з архіву автора
та Руслана ВОРОБЙОВА 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті